Monday, June 6, 2011

Kek Batik



My daughters' first attempt in making a cake.
4/6/2011

Kek Batik
(adapted from Majalah Kuntum, Feb 2011)

Bahan-bahan

300 g biskut marie
125 g mentega
3/8 cawan susu pekat manis
3/8 cawan serbuk koko
1/2 cawan Milo
2 biji telur
7/8 cawan air sejuk

Cara

1.  Patah-patahkan biskut kepada dua bahagian.
2.  Dengan api sederhana, masak serbuk koko, Milo, air dan susu di dalam kuali hingga mendidih.
3.  Masukkan mentega, kacau hingga likat.
4.  Masukkan telur dan kacau 1-2 minit lagi.  Tutup api.
5.  Masukkan biskut, gaul hingga rata. 
6.  Masukkan ke dalam loyang dan tekan hingga padat.  Simpan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment